1750'den Fazla TÜRKİYE'NİN EN GÜZEL VİLLA MODELLERİ! Uygulamasını Yaptığımız İşlerde Projelendirme ÜCRETSİZDİR!

İzmir’de, son dönemde yaşanan depremlerin ardından maksimum yutma kapasitesine sahip çelik binalara talep arttı. Özellikle yüksek binalarda daha çok tercih edilen çelik konstrüksiyon, betonarmeye göre pahalı olsa da çok daha uzun ömürlü olması nedeniyle hem yapı firmalarının hem de vatandaşların önceliği oldu.

Dünyanın en etkin deprem kuşakları üzerinde yer alan Türkiye’de, son yaşanan Manisa, Elazığ ve Malatya depreminin ardından konutlarda depreme dayanıklılık, aranılır özelliklerden biri haline geldi. Çelik yapıların depreme karşı savunma mekanizmasına sahip olduğunu ve hafif yapılar olması nedeniyle depreme daha dayanıklı olduğunu ifade eden Mimar İdris YAĞMAHAN, İzmir’de alüvyon zeminin yaygın olduğunu belirterek deprem, rüzgar ve tüm doğal afetlere karşı kendini savunabilecek uzun ömürlü binalar tasarlanması gerektiğini söyledi.

Son depremlerin ardından konut sahibi olmak isteyenlerde konuyla ilgili duyarlılığın arttığını kaydeden Mimar İdris YAĞMAHAN, “İnsanlar daire ve çelik ev villa ararken önce binanın yaşını sormaya başladı. 1999 Gölcük depreminden sonra deprem yönetmeliği değişmişti. Artık insanların ilk sorusu, ‘bu bina deprem yönetmeliğine göre mi yapılıyor?’ oldu. Bu durum bizi sevindiriyor. Tüketicinin bilinçli olması ve yapıları araştırması sevindirici” dedi.

Çelik yapıların Türkiye’de fazla uygulanmadığını dile getiren Mimar İdris YAĞMAHAN, komşu ülke İran ile Amerika’nın Manhattan bölgesinde 1950’li yıllardan itibaren çelik yapıların kullanıldığını ifade etti. Adaların oluşması ve zeminin kötü olması nedeniyle yüksek yapıların çelik malzemeden yapıldığını kaydeden Mimar İdris YAĞMAHAN, şöyle konuştu:

“İran’da taşıma gücü ve zeminin kötü olması ile deprem fay hatları üzerinde yer alıyor olmaları bu zorunluluğu getirmiş. Ülkemizde de nüfus yoğunluğu olan yerlerin neredeyse tamamı deprem kuşağında. O yüzden bu çelik yapılar alternatif olmalı. Yüksek yapılarda çeliğin tercih edilmesi başka ülkelere de örnek olabilir. Betonarmeye göre 1.5 katı kadar maliyet yüksekliği söz konusu. Ama tüketiciye geldiğinde cüzi farklar kalıyor. Ayrıca çapraz çelik sistemler deprem enerjisini geriye gönderebilme özelliğine sahip.”

‘SAĞLIKLI BİNA HAFİFTİR’

Mimar İdris YAĞMAHAN binaların deprem yükünü ağırlıkları oranında çektiklerine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Binayı insan vücudu gibi değerlendirdiğinizde; sağlıklı binalar daha hafiftir. Bayraklı bölgesi yüksek yapıların olduğu bir bölge. Belli bir yükseklikten sonra performansa dayalı hesap yapılmalı. 2018’de deprem yönetmeliği revize edildi. Bu yönetmelik çerçevesinde bazı yapıların mevcut depremlere karşı davranışları test ediliyor. Bu testi geçen yapılar yaşanmış depremlere göre can güvenliğini sağlamış olacaktı. Hasar alabilirler ama can güvenliğini sağlamaları açısından bu testlerin önemi büyük.”

Yağmahan İnşaat Ltd. Şti.
Şile Otoban Üzeri Kirazlıdere Mahallesi Kışla Caddesi Havuz Sokak No: 20 / 8 İlhanlar Plaza Kat: 3 Çekmeköy / İstanbul
0216 614 04 34 – 0216 614 04 33
0505 507 04 18
www.yagmahan.com
www.serprofil.com
www.acikprofil.com

Benzer Yazılar

Deprem Korkusuna Çelik Yapı Ev Villalar ile Son

Deprem Korkusuna Çelik Yapı Ev Villalar ile S...

Marmara Depremi’nin yıldönümünde Türkiye’de çelik yapı kullanımının yaygınlaşması ve sistemin teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi. Depreme karşı güvenli bir yapı sistemi olan çelik yapının deprem kuşağında yer alan Türkiye’de kullanımının artması gerektiği vurgulandı. Türkiye’nin hafif çelik sistemle üretilen ilk binasını kuran SerVilla‘nın İcra Kurulu Başkanı Mimar İdris YAĞMAHAN da çelik yapının Türkiye’de yaygınlaşması gerektiğini belirtti. Hafif […]

Hafif Çelik Ev Villa Yapı Bina Teknik Özellikleri

Hafif Çelik Ev Villa Yapı Bina Teknik Özellik...

Hafif Çelik Ev Villa Yapı Bina Teknik Özellikleri Homojen, izotropik, dayanıklı ve insan insiyatifi en az olan yapım sistemlerindendir. Hatasız ve hasarsız üretime olanak verir. Yılın 365 günü, her hava koşulunda, sürdürülebilir bir inşaat yönetimine olanak tanır, fabrikada ve sahada kısa süreli ve kuru imalat sağlar. Sistem elemanları galvanizleme yöntemi ile korozyona karşı ömür boyu […]

Taş Duvar Kaplamaları Sıkça Sorulan Sorular

Taş Duvar Kaplamaları Sıkça Sorulan Sorular...

Taş Duvar Kaplamaları Nem, Rutubet Yapar mı ? Duvar üzerine yapılan taş kaplama ile duvarın hava alması engelleniyorsa; nem, rutubet ya da küflenme kesinlikle yaşanmaz, Taş duvar kaplaması yapılan duvarın tamamen hava alması engellendiğinden güçlü bir izolasyon malzemesi olarak ta kullanılabilir.. Taş Duvar Kaplamalar Yağışlı Hava Koşullarından Etkilenir mi ? Tamamen doğal taşlar ve madeni […]